Renklerin hayatımızdaki yerini biliyor musunuz ?
Günlük hayat içinde kimi zaman fark bile edilmeyen küçük detaylar aslında insan psikolojisi üzerinde önemli etkilere sebep oluyor.
Hayatın detaylarından biri olan 'renkler' de kullanıldığı mekanlarda, direkt olarak duygulara hitap ediyor. Mağazalardaki satış elemanlarının giysilerinden, fast-food dükkanlarının logolarına, ameliyathanelerden gece kulüplerine, taksilerden köprü korkuluklarına kadar pek çok detayda kullanılan renklerin hepsinin anlamı var.
Bir internet sitesinde yer alan bilgilere göre, mağazalarda satış elemanı olarak çalışan kişilerin pembe giymesi, alışveriş yapanların kendilerini rahat hissetmelerini sağlıyor. Yıllardır 'beyaz' olmasına alıştığımız hastane ve kliniklerde artık beyazdan vazgeçilmesinin nedeni ise beyazın hastalar üzerinde oluşturduğu hüzün duygusunu yok etmek. Ancak beyaz, hastanelerde kullanıldığında hüzün oluşturmasına karşın, genel olarak insan psikolojisi üzerinde olumlu bir etkiye sahip. Temizliğin simgesi sayılan beyaz, özellikle iş görüşmelerine gidildiğinde 'yavaş ama kalıcı, devamlı bir personel' izlenimi oluşturuyor.
KIRMIZI İŞTAH AÇIYOR
Gıda sektöründe firmaların logolarında kırmızı kullanmalarının nedeni ise bu rengin iştah açması. Kırmızı tansiyonu yükseltip, kan akışını hızlandırıcı etkiye sahip olması nedeniyle sadece gıda sektörünün değil, gençliğe hitap eden firmaların ürünlerinde ve logolarında da tercih ettiği bir renk. Spor arabalarda kırmızı kullanılmasının nedeni ise gençlik ve adrenalini hatırlatması. Kırmızı gece kulüplerinin de en sevdiği renkler arasında. Kırmızı fonlu mekanlarda insanlar zaman kavramını kaybediyor ve uykusuzluk başlıyor. Bu nedenle gece kulübü ve bar gibi eğlence mekanlarında kırmızı fonların bolca kullanılmasının anlamı: "Zamanı unutun! İştahınız açılsın"
Ancak kırmızının olumsuz etkisi de bulunuyor. 'Kan rengi' kırmızının trafik ışıklarında 'dur' sinyali olarak kullanılmasının nedeni ise tehlikeyi ve tahribatı simgelemesi.
AMELİYATHANEDE YEŞİL, KÖPRÜ KORKULUKLARINDA MAVİ
Ameliyathanelerde yeşil ve mavi renklerinin kullanılmasının nedeni ise kişinin heyecan, korku ve paniğinin yok olması. Teskin edici özelliğe sahip olan yeşil ve mavi insanları sakinleştiriyor. Günlük hayatımızda bolca kullandığımız nazar boncuğunun mavi oluşunun nedeni de bu etkisinden kaynaklanıyor. Kan akışını yavaşlattığı belirtilen mavi renk, dünyada pek çok ülkede köprü korkuluklarında kullanılıyor. Nedeni ise sakinleştirici etkisinden yararlanıp, intiharları azaltmak.
Mavi'nin bir başka özelliği ise yeme içgüdüsünü azaltması. Bu nedenle mavi, fast-food zincirlerinin hiç kullanmadığı bir renk. Diyet ürünlerin maviyi kullanmasının nedeni ise yine aynı nedenden kaynaklanıyor.
GAZETECİLERİN RENGİ
Kahverengi teklifsiz, rahat bir renk özelliği ile gazetecilere tavsiye edilecek bir renk olarak tanımlanıyor. Bir gazetecinin kahverengi bir giysi içinde röportaj yapması, karşınızdakinin kendisini resmiyetten uzak, rahat hissetmesini ve açılmasını sağlıyor. Tüm ünlüleri rahatlıkla konuşturmasıyla tanınan, ünlü televizyoncu Larry King'in başarısının sırrı da bu. King, röportaj sırasında üzerinde mutlaka kahverengi taşıyor. Ya bir kravat ya da ceket.
Kahverenginin olumsuz özelliği ise toprak rengi oluşu ve bu rengi taşıyan kişilerin diğer insanlar arasında dikkat çekmemesi. Bu nedenle Avustralya'da 1940'lı yıllardan bu yana kahverengi üç parça takım elbise üretilmiyor.
SARI GEÇİCİLİĞİN İFADESİ
Sarı renk, geçiciliğin ve dikkati çekiciliğin ifadesi olarak, tüm dünyada taksilerin kullandığı bir renk özelliğini taşıyor. Ev ortamında sarı kullanılması ise psikolojiyi olumsuz etkiliyor. Odaları sarı olan bebeklerin daha çok ağladığı, yetişkinlerin ise daha sinirli olduğu da bu rengin olumsuzluklarına örnek olarak gösteriliyor.
Bronz ise genellikle negatif bir etki oluşturmasına karşın, belki biraz da içki rengi ile benzeşmesinden dolayı içki reklamlarında kullanılırken,
Gri, gözün en rahat algıladığı renklerden biri olması ve ciddiyet ile yavaşlığı temsil etmesi nedeniyle diplomatik bir renk olarak tanımlanıyor. Gücü ve tutkuyu temsil eden siyah, aynı zamanda hırsın da ifadesi.
Siyah fonda kullanıldığında karamsarlığı çağrıştırıp, ışığı yok ederken, konsantrasyonu da kolaylaştırıyor.